Cải tạo nhà cấp 4 cũ thành mới đơn giản

Cải tạo nhà cấp 4 cũ thành mới
Cải tạo nhà cấp 4 cũ thành mới

Ở Việt Nam nhà cấp 4 là kiểu nhà khá phổ biến vì thiết kế đơn giản, chi phí xây dựng thấp và tiện nghi với người sử dụng. Đây là kiểu nhà đặc biệt được ưa thích từ những năm 90. Trong thời gian trở lại đây kiểu nhà này lại gây sốt với những cải tiến mới hơn. Cải tạo nhà cấp 4 cũ thành mới đã xuống cấp và trở nên xập xệ của bạn thành một ngôi nhà tiện nghi thì phải thực hiện những công việc gì?

Nhà cấp 4 là gì?

Nhà cấp 4 là kiểu nhà ở có kết cấu chịu lực bằng gạch hoặc gỗ có chiều cao nhỏ hơn 3 tầng hoặc tổng diện tích sàn nhỏ hơn 1.000 m2. Niên hạn sử dụng của nhà cấp 4 tối đa 30 năm. Tường bao ngăn giữa các phòng được xây bằng tường gạch. Mái nhà thường được làm bằng ngói hay tấm lợp vật liệu xi măng tổng hợp.

Thời xưa, nhà cấp 4 là nhà tạo lên bằng các vật liệu như tre, gỗ, lợp mái bằng lá hay rơm rạ. Thường chỉ có 1 tầng nhưng diện tích rộng. Ngày nay, có rất nhiều vật liệu cao cấp, giá thành thấp, nên việc xây nhà hoặc cải tạo nhà cấp 4 đa dạng hơn. Với nhiều kiểu biến tấu thiết kế đẹp hơn. Vì thế mà nhà cấp 4 thường được những gia đình dù có điều kiện hay chưa có điều kiện kinh tế chọn xây dựng, thi công, thiết kế ban đầu.

Việc xây dựng nhà cấp 4 hiện nay khá đa dạng. Tùy vào kích thước lô đất sử dụng và kinh phí của gia chủ mà việc xây mới hay cải tạo nhà cấp 4 được thực hiện đa dạng hơn. Với nhiều thể loại như: mẫu nhà cấp 4 nông thôn, nhà cấp 4 bằng kính hiện đại, nhà cấp 4 hình chữ nhật hay mẫu nhà cấp 4 đơn giản hiện đại, hay kiểu nhà Thái đang được ưa thích nhất hiện nay.

Sửa ngôi nhà cấp 4 đã cũ
Sửa ngôi nhà cấp 4 đã cũ thành ngôi nhà như mong ước

Tại sao cần cải tạo nhà cấp 4 cũ?

Với những ngôi nhà được xây trước đây thì độ bền và chất lượng thường xuống cấp, hư hỏng do thời tiết, và thời gian dài sử dụng. Lúc này các gia đình có mong muốn tu sửa, cơi nới, cải tạo nhà cấp 4 cũ lại để tận dụng cho việc sử dụng. Hoặc do những nhu cầu nâng cấp, mở rộng mà cần phải cải tạo và sửa chữa lại.

Câu hỏi đặt ra là có nên xây nhà cấp 4 hay không? Đó là câu hỏi của không ít nhiều người khi xây nhà. Dựa vào nhu cầu thực tiễn và chi phí hiện có mà gia chủ sẽ đưa ra phương án phù hợp. Việc cơi nới, cải tạo nhà cấp 4 cũ thường dễ dàng hơn những loại nhà khác nên các gia đình thường chọn kiểu nhà này để xây dựng. Chi phí xây mới cho một ngôi nhà cấp 4 trung bình khoảng dao động từ 250 – 600 triệu đồng. Đây là một mức chi phí có thể chấp nhận được.

Tuy nhiên đây cũng không phải là con số nhỏ, còn chưa kể đến chi phí lắp cửa, mua sắm nội thất cho gia đình. Tùy theo khả năng tài chính của bạn mà quyết định xây hay cải tạo lại nhà cấp 4 để phù hợp với hoàn cảnh.

Những trường hợp bạn nên sửa chữa và cải tạo lại nhà cấp 4 cũ:

– Gia đình bạn vừa có thêm những thành viên mới mà gia đình bạn lại đang ở nhà cấp 4. Và đang thiếu diện tích chỗ ở, thiếu mặt bằng sinh hoạt. Vì thế bạn muốn cơi nới thêm, cải tạo thành nhiều khu vực phù hợp với mục đích sử dụng.

– Nhà cấp 4 hiện tại bạn sinh sống đang xuống cấp, kết cấu hạ tầng đã yếu. Bạn cần tu sửa, chỉnh trang, cải tạo nhà cấp 4 cũ. Để mong muốn cải tạo, kéo dài thời gian sử dụng của căn nhà hiện tại.

– Bạn không thích việc tu sửa, đập phá nhà cửa quá nhiều. Nên bạn mong muốn cải tạo nhà cấp 4 cũ thành nơi sinh sống làm việc dễ dàng, nhanh chóng, thuận tiện. Bạn vẫn muốn giữ dầm, móng, trần, sàn, mái để thuận tiện thi công.

Sửa chữa nhà cấp 4 cũ
Sửa chữa nhà cấp 4 giúp tiết kiệm được chi phí

Kiểm tra hiện trạng nhà cấp 4 trước khi cải tạo

Trước khi cải tạo nhà cấp 4 cũ thành ngôi nhà đẹp, khang trang, như mong muốn bạn cần kiểm tra kĩ hiện trạng ngôi nhà mà mình đang sinh sống. Điều này giúp đảm bảo an toàn cho ngôi nhà khi cải tạo, tránh gặp những sự cố xảy ra. Đồng thời, tìm hiểu rõ những vấn đề mà ngôi nhà đang gặp phải giúp gia chủ đưa ra biện pháp cải tạo nhà cấp 4 tối ưu nhất.

– Kiểm tra khả năng chịu lực: 

Kết cấu chịu lực của nhà cấp 4 thường là gạch hoặc gỗ, rất ít nhà dựng bằng cột bê tông. Đặc biệt là những ngôi nhà cấp 4 được xây theo kiểu cũ. Vì vậy, cần xác định khả năng chịu lực của móng, cột,… có phù hợp với việc cải tạo hay không.

– Tường bao, tường ngăn:

 Tường có bị nứt, võng,…hay không? Độ dày của tường có thể chịu được lực bao nhiêu? Những vấn đề này rất cần thiết. Nếu gia chủ muốn mở rộng nhà cấp 4 bằng cách xây thêm tầng thì cần phải đặc biệt quan tâm vấn đề này.

– Mái nhà:

 Mái nhà cấp 4 thường được lợp bằng ngói hoặc pro xi măng. Sau thời gian dài sử dụng có thể xảy ra hiện tượng dột. Bạn cần kiểm tra lại kết cấu, vật liệu lợp mái nhà trước khi cải tạo.

– Diện tích sử dụng:

 Đo đạc lại diện tích sử dụng nhà cấp 4 hiện tại. Xác định rõ ràng diện tích cần sử dụng của các phòng. Diện tích cần thêm để đảm bảo không gian sống, không gian sinh hoạt thoải mái nhất. Từ đó đưa ra phương án mở rộng hay xây thêm tầng.

Cải tạo ngôi nhà cấp 4 cũ thành nhà mới
Cải tạo ngôi nhà cấp 4 cũ thành nhà mới

Các hạng mục cải tạo nhà cấp 4 cần thiết

Sau khi xác định rõ diện tích cần sử dụng và hiện trạng ngôi nhà. Từ đó gia chủ có thể nghiên cứu và đưa ra các hạng mục cải tạo phù hợp. Đối với những gia đình không có nhu cầu gia tăng diện tích sử dụng, cải tạo lại các hạng mục ngôi nhà cấp 4 là lựa chọn thích hợp. Vừa có thể thay đổi không gian sinh hoạt vừa tiết kiệm chi phí một cách tối đa.

Cải tạo nhà cấp 4 cũ

– Nếu muốn đập thông tường, thông phòng hoặc trổ cửa sổ thì phải đổ đà chịu lực, tránh các vị trí có đường nước, đường điện.

– Tăng sáng, giảm sức nóng bằng cách mở các bông gió, cửa kính lớn, giếng trời, sơn bả lại màu sắc bắt mắt, tươi mới.

– Một số nhà muốn xây thêm gác lửng để tăng diện tích đất ở

Đây là phương án thông minh mà nhiều chuyên gia khuyên hộ gia đình sử dụng. Vì tiết kiệm chi phí, tận dụng được tối đa nền móng đã có sẵn. Tuy nhiên, khi xây nhà cấp 4 có gác lửng, các bạn cần phải chú ý xem nền tảng móng nhà mình đã vững chưa. Trường hợp cột chưa đủ để chịu lực, gia chủ hoàn toàn có thể xây thêm một vài cột chịu lực trong nhà để tăng thêm phần chắc chắn.

– Nhà cấp 4 chỉ nên trang trí tinh giản với đồ nội thất sang trọng, gọn nhẹ và màu sắc sang trọng.

– Thiết kế thêm giếng trời, mở thêm bông gió, hệ thống cửa trong suốt lớn… là ý tưởng tuyệt vời để căn nhà đủ sáng, hài hoà với thiên nhiên và tốt cho sức khoẻ.

– Nên chọn màu sắc sáng sủa để không gian trở nên gọn gàng hơn.

– Lối đi rành mạch, thông thoáng.

– Một số phòng sẽ sử dụng nội thất âm tường để tiết kiệm diện tích, chính vì thế khi đi lại đường dây điện, gia chủ có thể xem xét đến việc đi dây điện trong các ống nhựa. .

– Nền gạch nên chọn loại hài hoà với màu sơn tường và đồ nội thất trong nhà. Lựa chọn sofa cho phòng khách sẽ giúp căn nhà sang trọng, rộng rãi và mềm mại hơn là đồ nội thất bằng gỗ.

– Khi thi công sơn lại tường, chúng ta phải cạo đi lớp sơn đã cũ sau đó mới sơn cẩn thận các công đoạn chống thấm và chống nóng.

– Đầu tiên, khi bạn mong muốn cải tạo nhà cấp 4, bạn cần kiểm tra cấu tạo nhà cấp 4 cũ xem có hỏng hóc, kết cấu dầm, sàn, móng, mái.

Cải tạo nhà cấp 4 có rất nhiều hạng mục cần thi công
Cải tạo nhà cấp 4 có rất nhiều hạng mục cần thi công

Biện pháp cải tạo nhà cấp 4

Tuỳ vào độ chịu lực của nền móng cũ mà các kiến trúc sư sẽ đưa ra kế hoạch cải tạo nhà cấp 4 cũ để phù hợp với mục đích sử dụng của gia chủ.

1.Cải tạo nhà cấp 4 cũ thành nhà 2 tầng

Cải tạo nhà cấp 4 thành nhà 2 tầng chính là lựa chọn hàng đầu cho mọi gia đình đang sống trong những ngôi nhà cấp 4 cũ, trật trội. Nhất là những hộ dân sống ở nông thôn.

Bình quân chi phí xây dựng một ngôi nhà 2 tầng 120m2 mất khoảng 400 đến 500 triệu. Thời gian hoàn thành từ 3 đến 5 tháng. Thời gian và chi phí tương đối nhiều. Đặc biệt là so với mức thu nhập trung bình thấp của các gia đình nông thôn. Để có được một ngôi nhà gác 2 tầng khang trang, đáp ứng nhu cầu sinh hoạt. Gia đình bạn hoàn toàn có thể cải tạo nâng cấp nhà cấp 4 thành nhà 2 tầng hiện đại một cách hết sức đơn giản.

Gỡ bỏ mái nhà cấp 4, tiến hành đổ mái bê tông và xây thêm tầng mới. Mái 2 tầng hoàn toàn có thể làm mới thành mái thái – hợp thời đại. Lát lại nền nhà, trát lại tường, sơn màu mới là bạn đã có một ngôi nhà 2 tầng đẹp.

Ngoài ra, gia đình bạn hoàn toàn có thể cải tạo nhà cấp 4 có gác lửng hay cải tạo nhà ống cấp 4 thành nhà 2 tầng như mới.

Sửa nhà cấp 4 thành nhà có gác lửng
Sửa nhà cấp 4 cũ thành nhà có gác lửng

2.Cải tạo nhà cấp 4 nhỏ thành biệt thự

Với điều kiện kết cấu hạ tầng ngôi nhà cấp 4 hoàn toàn chắc chắn thì bạn có thể cải tạo thành một biệt thự. Cách thực hiện cũng không quá phức tạp, cơi nới thêm các phòng tăng diện tích ngồi nhà, rồi xây dựng thêm các tầng trên. Là bạn đã có được một ngôi nhà biệt thự hiện đại hợp với xu thế. Mà vẫn giữ nguyên nền móng cũ hợp tuổi của mình rồi.

Chi phí sửa nhà cấp 4 bao nhiêu?

Cải tạo sửa chữa nhà cấp 4 cũ rất khó để xác định được chi phí chính xác. Tuỳ vào yêu cầu của gia chủ và mức độ đầu tư hiện có. Nếu muốn nâng tầng hoặc xây thêm gác lửng, chắc chắn sẽ hết nhiều kinh phí hơn so với việc chỉ thay đổi nội thất bên trong. Ngoài ra, chi phí cũng phụ thuộc vào việc lựa chọn phong cách và chất lượng đồ nội thất nữa. Tất nhiên, nếu mức đầu tư quá cao, người ta sẽ xây mới luôn thay vì cải tạo.

Nội thất tối giản, thiên hướng hiện đại với các đồ gỗ công nghiệp sẽ tốn ít chi phí hơn là nội thất cao cấp và hoa văn cầu kỳ phức tạp. Nhìn chung thì cải tạo nhà cấp 4 thích hợp nhất với phong cách hiện đại bởi sự linh động trong phân chia không gian, không bị giới hạn bởi các nguyên tắc như kiến trúc cổ điển và tân cổ điển.

sửa chữa nhà cấp 4 cũ
Trước và sau khi cải tạo nhà cấp 4 cũ

Chọn đơn vị thi công cải tạo nhà cấp 4 cũ chuyên nghiệp

Không phải ngẫu nhiên mà dịch vụ thi công cải tạo nhà trở thành một ngành HOT hiện nay. Cải tạo nhà cửa thậm chí còn có những công đoạn khó và đòi hỏi nhiều kinh nghiệm thi công nhiều hơn xây mới. Bởi phải chỉnh sửa và thi công cho phù hợp trên nền công trình cũ. Đây lại là phương án thích hợp cho những gia đình muốn biến hoá không gian sống trở nên đẹp đẽ và tiện nghi hơn mà không mất quá nhiều tiền. 

Tuy nhiên, có một điều mà không phải ai cũng biết. Đó là nếu lựa chọn phải một đơn vị xây dựng ít kinh nghiệm, thời gian hoàn thành sẽ bị kéo dài. Quá trình thi công phát sinh nhiều chi phí, dự toán sai ngân sách cũng như biện pháp thi công kém hiệu quả. Nói chung, lựa chọn được một đơn vị uy tín trong số rất nhiều các công ty sửa chữa nhà ở hiện nay thì quả là khó khăn.

Đội thợ sửa chữa nhà của Sửa nhà Uy Phát đã được hàng nghìn khách hàng sử dụng dịch vụ đánh giá cao về tính chuyên nghiệp và tâm huyết với nghề. Vì thế, khi gia chỉ tìm đến dịch vụ cải tạo nhà cấp 4 cũ của Sửa nhà Uy Phát thì hoàn toàn yên tâm.

Liên hệ để biết thêm về cải tạo nhà cấp 4 cũ:

SỬA NHÀ UY PHÁT

Xem thêm các các dịch vụ liên quan tới cải tạo nhà cấp 4 cũ:

334 bình luận

 1. An impressive share! I have just forwarded this onto a coworker who was conducting a little homework on this. And he in fact bought me breakfast simply because I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to discuss this topic here on your blog.

 2. When I originally commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I receive four emails with the exact same comment. Is there an easy method you are able to remove me from that service? Many thanks!

 3. I blog often and I genuinely appreciate your information. The article has truly peaked my interest. I’m going to take a note of your website and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your Feed as well.

 4. Good post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis. It will always be exciting to read through articles from other authors and use something from other web sites.

 5. I’m amazed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s equally educative and amusing, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is an issue that not enough people are speaking intelligently about. Now i’m very happy I came across this in my search for something concerning this.

 6. I was excited to find this page. I want to to thank you for your time due to this fantastic read!! I definitely appreciated every little bit of it and i also have you saved to fav to check out new information on your site.

 7. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is an issue that not enough men and women are speaking intelligently about. I’m very happy that I came across this during my hunt for something relating to this.

 8. Having read this I believed it was rather enlightening. I appreciate you spending some time and energy to put this article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

 9. After checking out a few of the blog posts on your web site, I seriously appreciate your technique of writing a blog. I saved it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please check out my web site as well and let me know how you feel.

 10. The very next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read, nonetheless I truly thought you would have something useful to talk about. All I hear is a bunch of crying about something you can fix if you were not too busy searching for attention.

 11. May I just say what a relief to uncover an individual who really understands what they are discussing on the web. You actually realize how to bring a problem to light and make it important. More people really need to check this out and understand this side of the story. I was surprised you aren’t more popular given that you most certainly possess the gift.

 12. You are so awesome! I don’t believe I have read something like this before. So wonderful to discover somebody with a few original thoughts on this subject matter. Really.. thank you for starting this up. This website is one thing that’s needed on the web, someone with a little originality!

 13. An impressive share! I have just forwarded this onto a friend who had been conducting a little homework on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about this issue here on your blog.

 14. I’d like to thank you for the efforts you have put in writing this blog. I really hope to check out the same high-grade content by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my very own blog now 😉

 15. I blog frequently and I genuinely thank you for your content. This article has really peaked my interest. I am going to take a note of your website and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your Feed too.

 16. I really love your blog.. Great colors & theme. Did you develop this site yourself? Please reply back as I’m planning to create my own blog and would like to find out where you got this from or exactly what the theme is named. Appreciate it!

 17. Hi, I do think this is a great website. I stumbledupon it 😉 I am going to return yet again since I book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

 18. I truly love your blog.. Pleasant colors & theme. Did you build this web site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my very own blog and would love to know where you got this from or what the theme is called. Kudos!

 19. You are so awesome! I do not think I have read anything like this before. So nice to find another person with unique thoughts on this topic. Seriously.. thank you for starting this up. This web site is something that is required on the internet, someone with a bit of originality!

 20. You’ve made some decent points there. I checked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 21. You are so awesome! I do not believe I have read something like that before. So great to discover somebody with some unique thoughts on this issue. Really.. many thanks for starting this up. This web site is something that is required on the internet, someone with a bit of originality!

 22. After looking over a handful of the blog posts on your blog, I really like your way of blogging. I added it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Take a look at my web site too and tell me your opinion.

 23. I’m impressed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something that too few folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy I came across this in my search for something concerning this.

 24. I’m extremely pleased to uncover this great site. I want to to thank you for ones time for this particularly wonderful read!! I definitely savored every bit of it and i also have you book-marked to check out new things in your website.

 25. May I just say what a comfort to uncover somebody who genuinely understands what they are discussing online. You certainly know how to bring a problem to light and make it important. More people ought to check this out and understand this side of the story. I was surprised you are not more popular since you surely have the gift.

 26. When I initially commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I get 4 emails with the exact same comment. Perhaps there is a means you are able to remove me from that service? Cheers!

 27. You’re so cool! I do not suppose I’ve truly read through anything like this before. So wonderful to discover another person with original thoughts on this topic. Really.. thanks for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

 28. I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and engaging, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The problem is something that too few men and women are speaking intelligently about. I am very happy I stumbled across this during my hunt for something concerning this.

 29. An interesting discussion is worth comment. There’s no doubt that that you ought to publish more about this subject matter, it may not be a taboo subject but generally folks don’t discuss such topics. To the next! Best wishes!!

 30. When I initially commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. Is there an easy method you are able to remove me from that service? Thank you!

 31. The following time I check out a blog, I really hope that it doesn’t disappoint me as much as this. I suggest, I understand it was my option to read, but I actually thought youd have something fascinating to state. All I listen to is a bunch of whining regarding something that you can repair if you werent too busy searching for interest.

 32. A motivating discussion is definitely worth comment. I believe that you ought to publish more about this subject, it might not be a taboo matter but typically folks don’t discuss such subjects. To the next! Many thanks!!

 33. Right here is the right web site for anyone who hopes to find out about this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You definitely put a new spin on a subject that has been written about for many years. Wonderful stuff, just excellent!

 34. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a coworker who has been conducting a little research on this. And he in fact bought me dinner simply because I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending time to talk about this subject here on your website.

 35. Howdy! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I will send this information to him. Fairly certain he will have a good read. I appreciate you for sharing!

 36. Hello there! I simply would like to offer you a big thumbs up for the great information you’ve got right here on this post. I’ll be returning to your site for more soon.

 37. Oh my goodness! Amazing article dude! Many thanks, However I am experiencing problems with your RSS. I don’t know the reason why I cannot subscribe to it. Is there anybody having the same RSS problems? Anyone that knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

 38. Next time I read a blog, Hopefully it won’t fail me as much as this one. After all, Yes, it was my choice to read, however I truly believed you’d have something useful to talk about. All I hear is a bunch of moaning about something you could fix if you were not too busy seeking attention.

 39. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon every day. It will always be interesting to read articles from other authors and practice a little something from other websites.

 40. Greetings, There’s no doubt that your site might be having browser compatibility problems. When I take a look at your site in Safari, it looks fine however when opening in IE, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, fantastic site!

 41. I must thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I am hoping to check out the same high-grade content from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now 😉

 42. Howdy! This blog post couldn’t be written much better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I’ll forward this post to him. Pretty sure he will have a great read. Thank you for sharing!

 43. An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who was conducting a little research on this. And he actually ordered me dinner due to the fact that I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about this matter here on your website.

 44. Having read this I believed it was extremely informative. I appreciate you finding the time and energy to put this information together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

 45. Right here is the right site for anybody who hopes to understand this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I personally would want to…HaHa). You certainly put a new spin on a topic that’s been discussed for ages. Great stuff, just wonderful!

 46. The next time I review a blog, I hope that it does not dissatisfy me as long as this one. I indicate, I recognize it was my option to check out, but I actually thought youd have something intriguing to say. All I hear is a bunch of whimpering about something that you can repair if you werent also hectic seeking attention.

 47. Aw, this was an exceptionally nice post. Taking a few minutes and actual effort to produce a great article… but what can I say… I procrastinate a lot and don’t manage to get anything done.

 48. Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon on a daily basis. It’s always useful to read through articles from other authors and practice something from other sites.

 49. Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every day. It will always be useful to read through articles from other writers and practice a little something from their web sites.

 50. I’m amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both educative and engaging, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is something not enough people are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I came across this in my search for something concerning this.

 51. When I originally commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. There has to be a way you can remove me from that service? Thanks!

 52. This is the perfect webpage for anybody who hopes to understand this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I really will need to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject which has been discussed for ages. Excellent stuff, just great!

 53. Can I simply just say what a comfort to discover somebody that really understands what they are talking about over the internet. You actually realize how to bring an issue to light and make it important. A lot more people ought to look at this and understand this side of your story. I can’t believe you’re not more popular because you certainly possess the gift.

 54. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping to view the same high-grade blog posts by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my very own blog now 😉

 55. An interesting discussion is definitely worth comment. There’s no doubt that that you ought to write more about this subject, it may not be a taboo matter but generally people don’t speak about such subjects. To the next! Cheers!!

 56. When I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. There has to be an easy method you can remove me from that service? Thanks!

 57. After I initially left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the same comment. Perhaps there is an easy method you can remove me from that service? Appreciate it!

 58. A motivating discussion is worth comment. I do think that you ought to publish more about this issue, it may not be a taboo subject but typically people don’t discuss these topics. To the next! Kind regards!!

 59. I need to to thank you for this excellent read!! I absolutely enjoyed every little bit of it. I have got you saved as a favorite to look at new stuff you post…

 60. Good post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis. It will always be helpful to read through content from other authors and use a little something from their websites.

 61. Right here is the perfect blog for anyone who wishes to understand this topic. You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You definitely put a new spin on a topic that has been discussed for decades. Great stuff, just great!

 62. When I initially left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I get 4 emails with the same comment. Perhaps there is a way you can remove me from that service? Many thanks!

 63. Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However I am experiencing troubles with your RSS. I don’t understand the reason why I am unable to join it. Is there anybody else getting the same RSS issues? Anyone who knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

 64. Hi! I could have sworn I’ve visited this web site before but after going through many of the posts I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely delighted I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back often!

 65. Aw, this was a very nice post. Taking a few minutes and actual effort to make a top notch article… but what can I say… I put things off a lot and never manage to get anything done.

 66. Right here is the right blog for anybody who wishes to understand this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject that’s been written about for years. Excellent stuff, just wonderful!

 67. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a colleague who has been conducting a little homework on this. And he actually ordered me lunch simply because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this issue here on your website.

 68. After looking over a few of the articles on your blog, I really like your way of blogging. I book-marked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please check out my website too and tell me how you feel.

 69. The next time I read a blog, Hopefully it won’t disappoint me as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read through, however I actually thought you would have something helpful to say. All I hear is a bunch of crying about something you could possibly fix if you weren’t too busy searching for attention.

 70. The next time I read a blog, Hopefully it doesn’t fail me just as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read through, nonetheless I truly thought you would probably have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of whining about something you could fix if you weren’t too busy looking for attention.

 71. A motivating discussion is definitely worth comment. I do think that you need to write more about this issue, it may not be a taboo subject but generally people do not discuss such topics. To the next! Many thanks!!

 72. Hello, I do believe your web site could be having web browser compatibility problems. Whenever I look at your web site in Safari, it looks fine however, when opening in IE, it has some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Aside from that, great website!

 73. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s both equally educative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The issue is something that too few men and women are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I found this in my search for something regarding this.

 74. Howdy, I think your blog could possibly be having internet browser compatibility problems. Whenever I take a look at your site in Safari, it looks fine however, if opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, fantastic site!

 75. When I initially commented I clicked the -Notify me when new remarks are added- checkbox as well as currently each time a remark is added I obtain four e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me from that solution? Many thanks!

 76. This is the perfect web site for anybody who wants to understand this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I really will need to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a topic that has been discussed for many years. Wonderful stuff, just wonderful!

 77. A motivating discussion is definitely worth comment. I think that you need to write more about this subject matter, it may not be a taboo matter but generally people don’t speak about these topics. To the next! Many thanks!!

 78. Hello there, There’s no doubt that your website might be having web browser compatibility problems. When I look at your site in Safari, it looks fine however, if opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, great blog!

 79. I’m excited to discover this great site. I need to to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely appreciated every part of it and i also have you saved as a favorite to look at new information in your website.

 80. Can I just say what a relief to discover somebody that really knows what they are talking about on the web. You definitely know how to bring a problem to light and make it important. A lot more people need to read this and understand this side of the story. I can’t believe you’re not more popular because you definitely possess the gift.

 81. You’re so cool! I do not believe I have read a single thing like this before. So great to discover another person with original thoughts on this subject. Seriously.. thanks for starting this up. This website is one thing that is needed on the internet, someone with a little originality!

 82. After checking out a few of the blog articles on your website, I truly like your technique of writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Take a look at my web site as well and tell me how you feel.

 83. Hello there! I just would like to give you a huge thumbs up for your great information you have got here on this post. I will be coming back to your web site for more soon.

 84. The very next time I read a blog, Hopefully it does not fail me as much as this one. After all, Yes, it was my choice to read through, but I genuinely thought you would probably have something interesting to say. All I hear is a bunch of moaning about something that you can fix if you weren’t too busy looking for attention.

 85. Good post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday. It will always be exciting to read through content from other writers and use a little something from other sites.

 86. Hi, I do think this is an excellent web site. I stumbledupon it 😉 I am going to revisit once again since I book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

 87. Right here is the right blog for anybody who wants to understand this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a topic which has been written about for a long time. Wonderful stuff, just wonderful!

 88. Hello there, There’s no doubt that your web site may be having web browser compatibility issues. When I take a look at your website in Safari, it looks fine however, when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Apart from that, fantastic website!

 89. After going over a few of the blog posts on your web site, I seriously appreciate your way of blogging. I added it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please visit my website too and let me know your opinion.

 90. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s equally educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is something which too few folks are speaking intelligently about. I am very happy that I came across this in my hunt for something concerning this.

 91. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog. I am hoping to view the same high-grade blog posts from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own site now 😉

 92. Hello there! This blog post couldn’t be written any better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He continually kept preaching about this. I’ll forward this information to him. Fairly certain he’ll have a very good read. Many thanks for sharing!

 93. When I originally commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I receive four emails with the same comment. Perhaps there is an easy method you are able to remove me from that service? Thanks a lot!

 94. I absolutely love your website.. Great colors & theme. Did you build this web site yourself? Please reply back as I’m planning to create my very own blog and would like to learn where you got this from or exactly what the theme is named. Thanks!

 95. A remarkable share, I just offered this onto an associate who was doing a little evaluation on this. And also he in fact purchased me morning meal since I discovered it for him. smile. So let me reword that: Thnx for the reward! However yeah Thnkx for investing the moment to discuss this, I really feel strongly about it as well as love finding out more on this subject. If possible, as you become proficiency, would you mind updating your blog with even more information? It is highly useful for me. Big thumb up for this post!

 96. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you finding the time and energy to put this article together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 97. The very next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me just as much as this one. After all, Yes, it was my choice to read through, but I actually thought you’d have something helpful to say. All I hear is a bunch of moaning about something that you could possibly fix if you weren’t too busy seeking attention.

 98. Hi, I do think this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I’m going to return yet again since I book-marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

 99. Right here is the perfect web site for everyone who really wants to understand this topic. You realize a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You certainly put a new spin on a topic which has been discussed for a long time. Excellent stuff, just great!

 100. I’m amazed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s both equally educative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something not enough people are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I stumbled across this in my search for something concerning this.

 101. Next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me as much as this particular one. I mean, Yes, it was my choice to read, but I truly thought you’d have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of crying about something you could fix if you weren’t too busy looking for attention.

 102. Having read this I thought it was extremely enlightening. I appreciate you finding the time and energy to put this informative article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 103. May I simply say what a relief to find somebody that truly knows what they’re discussing on the web. You actually know how to bring an issue to light and make it important. More people ought to look at this and understand this side of the story. I can’t believe you’re not more popular given that you certainly possess the gift.

 104. Having read this I believed it was rather enlightening. I appreciate you finding the time and effort to put this article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

 105. An intriguing discussion is definitely worth comment. There’s no doubt that that you should publish more about this issue, it might not be a taboo matter but typically folks don’t talk about these topics. To the next! Cheers!!

 106. I blog quite often and I seriously thank you for your information. This great article has truly peaked my interest. I am going to book mark your site and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your Feed as well.

 107. Hello! I could have sworn I’ve visited this blog before but after browsing through many of the articles I realized it’s new to me. Regardless, I’m definitely happy I came across it and I’ll be bookmarking it and checking back often!

 108. Hi, I believe your blog might be having browser compatibility issues. Whenever I take a look at your website in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Besides that, wonderful blog!

 109. I’m amazed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s both equally educative and interesting, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The problem is something too few people are speaking intelligently about. I’m very happy that I found this during my search for something relating to this.

 110. You are so cool! I do not suppose I have read anything like that before. So good to discover someone with genuine thoughts on this topic. Really.. thanks for starting this up. This website is one thing that is required on the web, someone with a bit of originality!

 111. Hello there, There’s no doubt that your website could possibly be having browser compatibility issues. Whenever I take a look at your web site in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it has some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, fantastic website!

 112. When I initially commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I recieve four emails with the same comment. There has to be a means you can remove me from that service? Appreciate it!

 113. After I originally commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get 4 emails with the same comment. There has to be a way you can remove me from that service? Thanks a lot!

 114. After looking at a few of the articles on your blog, I truly like your technique of writing a blog. I added it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Take a look at my website too and let me know how you feel.

 115. I blog quite often and I really appreciate your content. This great article has really peaked my interest. I will bookmark your blog and keep checking for new information about once per week. I opted in for your Feed too.

 116. Can I simply say what a comfort to discover somebody that genuinely knows what they’re talking about on the net. You actually understand how to bring an issue to light and make it important. More people really need to look at this and understand this side of the story. I was surprised you’re not more popular given that you most certainly have the gift.

 117. After I initially commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I recieve four emails with the same comment. Perhaps there is a means you are able to remove me from that service? Many thanks!

 118. I seriously love your site.. Excellent colors & theme. Did you build this amazing site yourself? Please reply back as I’m hoping to create my own website and want to learn where you got this from or just what the theme is called. Thank you!

 119. Having read this I believed it was really informative. I appreciate you taking the time and energy to put this short article together. I once again find myself spending a lot of time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

 120. Hello, There’s no doubt that your web site might be having internet browser compatibility problems. When I look at your site in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it has some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Apart from that, wonderful site!

 121. Can I simply claim what an alleviation to discover someone that in fact knows what theyre speaking about on the net. You absolutely know just how to bring a concern to light and make it important. More people require to read this as well as comprehend this side of the story. I cant think youre not extra prominent since you absolutely have the present.

 122. Oh my goodness! Amazing article dude! Many thanks, However I am going through difficulties with your RSS. I don’t understand why I am unable to join it. Is there anybody else getting identical RSS issues? Anyone who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

 123. I was excited to discover this website. I need to to thank you for ones time for this fantastic read!! I definitely appreciated every part of it and I have you book marked to check out new things in your web site.

 124. I was very delighted to locate this web-site. I wanted to many thanks for your time for this remarkable read!! I definitely delighting in every little bit of it and I have you bookmarked to have a look at new stuff you blog post.

 125. I’m very pleased to discover this site. I want to to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely enjoyed every little bit of it and I have you saved to fav to check out new stuff in your web site.

 126. You are so awesome! I do not think I have read through anything like this before. So nice to find someone with unique thoughts on this topic. Seriously.. many thanks for starting this up. This web site is something that is needed on the web, someone with some originality!

 127. I’m very happy to find this web site. I need to to thank you for your time due to this fantastic read!! I definitely really liked every bit of it and I have you bookmarked to see new stuff on your blog.

 128. After I initially commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. Is there a means you are able to remove me from that service? Thank you!

 129. I blog quite often and I genuinely appreciate your information. The article has really peaked my interest. I am going to book mark your site and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your RSS feed too.

 130. After looking over a number of the articles on your website, I seriously like your way of writing a blog. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Take a look at my website too and let me know your opinion.

 131. Hello there! This blog post couldn’t be written any better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I most certainly will forward this article to him. Fairly certain he’s going to have a good read. Many thanks for sharing!

 132. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and engaging, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The issue is an issue that too few people are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I came across this during my hunt for something regarding this.

 133. Your style is really unique in comparison to other folks I’ve read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this blog.

 134. Hi there! This post could not be written much better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I am going to forward this information to him. Fairly certain he’s going to have a good read. I appreciate you for sharing!

 135. Nice post. I discover something extra difficult on different blogs everyday. It will certainly always be stimulating to review content from various other writers as well as practice a little something from their shop. I?d prefer to utilize some with the web content on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll offer you a web link on your web blog. Many thanks for sharing.

Để lại một phản hồi

Thư điện tử của bạn sẽ không được hiện thị công khai.


*